joi, 18 decembrie 2014

Zilele limbilor

Folosim în fiecare zi diferite limbi ca să comunicăm; trebuie atunci să ne punem întrebarea firească de ce să nu dedicăm unui aspect atât de important din viața noastră o zi în calendar?

Cea mai importantă sărbătoare din domeniul lingvistic, la nivel internațional, este Ziua Internațională a Limbii Materne, ținută anual pe data de 21 februarie. Aceasta promovează diversitatea lingvistică și culturală, învățarea limbilor străine, și poliglotismul.

O altă manifestare de acest gen, care se regăsește la nivel european, este Ziua Limbilor Europei, sărbătorită pe 26 septembrie în fiecare an.

De curând, mai exact pe 15 decembrie, a fost Ziua Esperanto, care celebrează cea mai cunoscută și răspândită dintre limbile artificiale.

Organizația Națiunilor Unite a ales 6 zile din an în care putem să sărbătorim cele 6 limbi oficiale ale sale:
  • 20 martie: Ziua limbii FRANCEZE
  • 20 aprilie: Ziua limbii CHINEZE
  • 23 aprilie: Ziua limbii ENGLEZE
  • 6 iunie: Ziua limbii RUSE
  • 12 octombrie: Ziua limbii SPANIOLE
  • 18 decembrie: Ziua limbii ARABE
Există și Ziua limbii ROMÂNE, o zi festivă ce se sărbătorește pe 31 august. Un alt exemplu (aletoriu) este Ziua limbii ISLANDEZE (pe 16 noiembrie).

Dacă stăm să reflectăm asupra acestui subiect, probabil fiecare limbă are (asta dacă cineva s-a ocupat) o sărbătoare, o anumită zi dintr-un an când aceasta este celebrată. În principiu, nu trebuie să privim ziua unei limbi ca fiind singura zi din an când trebuie să ne gândim cât de mult înseamnă pentru noi, ci oportunitatea de a ne interesa, de a afla și de a ne documenta. Până la urmă, limbile nu încetează să ne uimească de fiecare dată.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu